Hvad er Spray Tan og er det farligt?
Hvis du vil undgå solen på grund af de farlige UV-stråler men stadig gerne vil være lækker feriebrun, er det jo nemt at gå ned til den lokale “skønhedssprøjtemaler” og gå derfra med en flot naturlig farve 15 minutter senere. Og der findes efterhånden mange saloner i de større byer, ligesom der bliver flere, der tilbyder spray tan i hele landet. Men hvad er spray tan egentlig og er spray tan farligt?
Hvad er spray tan?
Spray tan er en metode, hvor man sprayer en væske indeholdende DHA (DiHydroxyAcetone) på hele eller dele af kroppen. Man anvender typisk en HVLP kompressor og en spray pistol. HVLP står for High Velocity – Low Pressure, hvilket direkte oversat betyder høj ydeevne – lavt tryk. Det er altså en lille og relativ støjsvag “luftblæser”.
Spraytan væskerne indeholder typisk en bronzer, der giver farve med det samme og hjælper behandleren med at se, at personen er blevet sprayet jævnt over det hele. Så snart væsken – og dermed DHA’en – kommer i kontakt med huden, udløser den en kemisk reaktion med aminosyrerne (som er en del af det protein-indholdige keratin-lag) i det øverste hudlag, der over tid giver den brunende effekt.
Du kan sammenligne det med det, der sker, når du skærer et æble over på midten, og lader det ligge.
Væsken – og dermed DHA’en – trænger kun ned i det øverste hudlag (Stratum Corneum), hvorfor farven også forsvinder igen i løbet af 5 – 10 dage i takt med, at dine hudceller dør og falder af.
Forskellige hudtyper har forskellige aminosyrer og netop aminosyrerne reagerer forskelligt på DHA’en og giver dermed en lille smule forskel i den brune farve. Derfor kunne 2 enæggede tvillinger teoretisk set blive sprayet med den samme farve væske uden nødvendigvis at få nøjagtig den samme brune farve.
Resultatet af de “brunede pigmenter” kaldes melanoidiner. De har meget stor farvelighed med melanin – den naturlige substans i de dybere hudlag – når de farves af UV stråler fra solen. Netop denne store farvelighed er en af de medvirkende faktorer til det meget ægte udseende af en spray tan.
Er spray tan farligt?
Det aktive stof i spray tan væsken og stort set alle selvbruner produkter er DiHydroxyAcetone – forkortet i daglig tale til DHA. Det udvindes af sukkerroer, sukkerrør og vindruer og er i bund og grund et simpelt kulhydrat ligesom f.eks. sukker.
DiHydroxyAcetone er i sin rene form et krystallisk hvidt pulver, der har en kølig sød smag og en meget karakteristisk lugt.
DHA bliver bl.a. også brugt i forbindelse med fremstilling af rødvin til at justere sødmen i vinen samt smag og kvalitet.
Selv om det i forbindelse med rødvinsfremstillingen anvendes i små mængder, så drikkes DHA’en stadig og optages dermed i blodbanerne. Det indikerer i sig selv, at DHA (og i bred forstand også spray tan) nok ikke er decideret farligt – heller ikke hvis man kommer til at indånde lidt af den forstøvede tanning væske.
Der er selvfølgelig andre ingredienser i tanning væsken, men DHA er altså det aktive stof.
For at undersøge om spray tan er farligt, har Miljøministeriet har lavet en undersøgelse om spraytan behandlinger foretaget under salon-lignende forhold. Denne undersøgelse konkluderer, at “der på baggrund af rapporten ikke er grund til at antage, at brugen af selvbruner-produkter, der sprayes på i kabiner, udgør en sundhedsmæssig risiko for forbrugere..”
Du kan downloade og læse undersøgelsen samt en række gode råd til forbrugeren på denne underside til Miljøministeriets hjemmeside.
Læg en kommentar
Du skal være logged på for at skrive en kommentar.